Chobotnice pobřežní 0,9-1,8 kg

 

Chobotnice pobřežní. Přesná cena bude upravena podle skutečné váhy dodaného zboží.

od 659 Kč
Kategorie Chobotnice, Sépie, Kalamáry
Zvolte variantu
Chobotnice pobřežní 0,9-1,8 kg Kód produktu 727/100 Váha_old: cca 1000g Skladem 659 Kč / ks
   
Chobotnice pobřežní 0,9-1,8 kg Kód produktu 727/130 Váha_old: cca 1300g Skladem 857 Kč / ks
   
Chobotnice pobřežní 0,9-1,8 kg Kód produktu 727/160 Váha_old: cca 1600g Skladem 1 054 Kč / ks
   
 

anglický název: Common octopus
latinský název: Octopus vulgaris
země původu: Itálie
FAO: 34
způsob lovu: divoký odchyt
doporučená skladovací teplota: 0-2°C
dodací dny do ČR : úterý, čtvrtek, sobota


Chobotnice pobřežní neboli obecná se vyskytuje především u skalnatých pobřeží ve Středomoří a v Atlantiku. Menší exempláře dosahující celkové délky jen zhruba 70 cm se vyskytují také v Severním moři. Ve středomoří a jiných teplejších oblastech se naopak lze setkat s chobotnicemi měřícími až 3 m. Jako většina hlavonožců se i chobotnice vydává na lov v noci. Hlavními složkami potravy chobotnic jsou raci, krabi a mlži. Pomocí dlouhých silných chapadel jsou schopné pokořit i humry větší velikosti.

Tělo má vakovitý tvar, v přední části nacházejí strnule hledící oči s víčky, na velmi pohyblivých chapadlech jsou vždy dvě řady přísavek.

Chobotnice se většinou vaří nebo dusí, někdy se podávají také smažené nebo grilované. Aby poměrně pevné maso chobotnic bylo křehké, a ne příliš tuhé, vyžaduje relativně dlouhou dobu tepelné úpravy. Když se předtím řádně naklepe, uvaří se značně rychleji.


Nutriční hodnoty na 100g na 200g porci DDD v % na 100g
energie (kj) 343 686 4%
bílkoviny (g) 14,9 29,8 30%
tuky (g) 1 2 2%
sacharidy (g) 0 0 -
omega-3 kyseliny (mg) 163 326 -
omega-6 kyseliny (mg) 9 18 -
vitamín B12 (mcg) 20 40 333%
vitamín B6 (mg) 0,4 0,8 18%
vitamín D (IU) - - -
Selen (mcg) 44,8 89,6 64%
Fosfor (mg) 186 372 19%
Hořčík (mg) 30 60  8%

  Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)


 Recept : Chobotnice

 

 

Suroviny:

1 středně velká chobotnice (asi 0,5 kg)
2 cibule
2 stroužky česneku
50 ml olivového oleje
špetka oregana
pepř a sůl 
listový salát
citron

Postup :
  
  1.  Chobotnici nejprve uvaříme ve slané vodě, a to cca 30 minut.

  2.  V hlubší pánvi osmahneme na oleji cibuli nakrájenou na tenké kroužky.
  3.  Chobotnici rovněž nakrájíme na tenké kroužky a spolu s plátky česneku přidáme k cibuli.
  4.  Osolíme, opepříme, přidáme oregano.
  5.  Dusíme tak dlouho, dokud není chobotnice měkká.
  6.  Podáváme na listovém salátu s plátkem citrónu.

zdroj : atraktivni.cz

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní mohou vkládat příspěvky. Prosíme, přihlaste se nebo se registrujte .

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.