Chobotnice pobřežní 250-450g

(0x)
 

Chobotnice pobřežní.Přesná cena bude upravena podle skutečné váhy dodaného zboží.

od 120 Kč / ks
Kategorie Chobotnice, Sépie, Kalamáry
Záruka 3 Dny
Zvolte variantu
Chobotnice pobřežní 250-450g  Kód produktu 730/CCA Váha_old: cca 250 Skladem 120 Kč / ks
   
Chobotnice pobřežní 250-450g  Kód produktu 730/CCA2 Váha_old: cca 350 Skladem 168 Kč / ks
   
Chobotnice pobřežní 250-450g  Kód produktu 730/CCA3 Váha_old: cca 450 Skladem 216 Kč / ks
   
 

anglický název: Common octopus
latinský název: Octopus vulgaris
země původu: Itálie
FAO: 34
způsob lovu: divoký odchyt
doporučená skladovací teplota: 0-2°C
dodací dny do ČR : středa, sobota


Chobotnice pobřežní neboli obecná se vyskytuje především u skalnatých pobřeží ve Středomoří a v Atlantiku. Menší exempláře dosahující celkové délky jen zhruba 70 cm se vyskytují také v Severním moři. Ve středomoří a jiných teplejších oblastech se naopak lze setkat s chobotnicemi měřícími až 3 m. Jako většina hlavonožců se i chobotnice vydává na lov v noci. Hlavními složkami potravy chobotnic jsou raci, krabi a mlži. Pomocí dlouhých silných chapadel jsou schopné pokořit i humry větší velikosti.

Tělo má vakovitý tvar, v přední části nacházejí strnule hledící oči s víčky, na velmi pohyblivých chapadlech jsou vždy dvě řady přísavek.

Chobotnice se většinou vaří nebo dusí, někdy se podávají také smažené nebo grilované. Aby poměrně pevné maso chobotnic bylo křehké, a ne příliš tuhé, vyžaduje relativně dlouhou dobu tepelné úpravy. Když se předtím řádně naklepe, uvaří se značně rychleji.


 


 

Nutriční hodnoty na 100g na 200g porci DDD v % na 100g
energie (kj) 343 686 4%
bílkoviny (g) 14,9 29,8 30%
tuky (g) 1 2 2%
sacharidy (g) 0 0 -
omega-3 kyseliny (mg) 163 326 -
omega-6 kyseliny (mg) 9 18 -
vitamín B12 (mcg) 20 40 333%
vitamín B6 (mg) 0,4 0,8 18%
vitamín D (IU) - - -
Selen (mcg) 44,8 89,6 64%
Fosfor (mg) 186 372 19%
Hořčík (mg) 30 60  8%

 Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)


 Recept : Chobotnice pulpo negros

Suroviny :

800g -1.2 kg neočíštěné chobotnice
1 celá oloupaná cibule
1 bobkový list
2-3 korkové zátky od vína
4 lžíce olivového oleje
1 cibule (nejlépe španělská), na jemno nakrájená
1 kápie posekaná
1 rajče oloupané, semínek zbavené a posekané
4 stroužky česneku rozdrcené
1 lžíce posekané petrželky
sůl a pepř
špetka šafránu
1/2 chili papričky, bez semínek, na jemno posekaná
4 lžíce suchého červeného vína

1 kápie na proužky nakrájená na ozdobu

3 stroužky česneku
8 lžic olivového oleje

 

 

Příprava:
Očistit chobotnici°°°, uschovat inkoustový vak, tělo, které je malé a ramena chobotnice, která jsou velká.

Ve velkém hrnci přivéct vodu do varu. Pomocí kuchyňských kleští držet chobotnici za její tělo a namořit ji na několik vteřin do vařící vody. Vyjmout ji a nechat trochu zchladnout. Za asi 1min. znovu chobotnici ponořit na 4-5vteřin do vařící vody a vyjmout ji (toto ponořování chobotnice do vařící vody postupně denaturuje protein, který dalším vaření neztvrdne).

Když chobotnice zchladla podruhé, tak ji vložit do hrnce s vařící vodou, přidat 2-3 korkové zátky od vína, cibuli a bobkový list. Snížit teplotu a chobotnici dusit asi 1-2 hodiny do měkka (záleží na velikosti chobotnice). Ramena nastříhat pomocí kuchyňských nůžek na špalíčky a tělo na široké proužky. Do proužků nadělat nářezy (nedokrojit je) ve formě mřížky.


V ohnivzdorné mělké nádobě (nejlépe kameninové) rozehřát olej a osmažit na něm cibuli do měkka. Přidat kápii, česnek, petrželku, rajče, chili, sůl, pepř a špetku šafránu. Přikrýt poklicí a dusit po 30mi.



Inkoustové vaky vložit do vína a několikrát směs propasírovat přes sítko do malé misky. Přidat víno s inkoustem do omáčky společně s kousky chobotnice. Povrch ozdobit proužky kápie a nádobu vložit do předem předehřáté trouby na 170°C po 15min. Vyjmout pokrm z trouby a přikrýt jej alobalem. Nechat stát po 10min. před podáváním. Podávát s těstovinami a česnekovým olejem.

Připravit česnekový olej: Do mixéru vložit česneky a po kapkách přidávat olej, až se vše spojí do hladka.






°°° Jak očistit chobotnici: Obrátit chobotnici naruby a vykrojit zobák umístěný mezi rameny. Vyjmout útroby, zahodit je. Vyjmout inkoustový vak a uschovat ho. Kůže chobotnice je jedlá. Někteří lidé si myslí, že chobotnice je tuhá a proto se musí naklepat paličkou na maso, nebo s ní desetkrát bouchat o pracovní desku. Avšak je to mylné, protože chobotnice, jako jiné cephalopoda, tvrdé nejsou. Stačí je nechat po 3 dny v mrazáku a potom uvařit jak je popsáno nahoře.

TIP: Očištěná, uvařená a na špalíčky nastříhaná chobotnice s může podávat takto: Položí se na dřevěnou destičku společně s uvařenými brambory, osolí se mořskou solí, posype se středně pálivou mletou paprikou a pokape dobrým olivovým olejem, presovaným za studena. Může se také přidat utřený česnek. Tato chutná sousta se jí párátky.

 

 

Doporučená příloha:
Těstoviny uvařené na al dente a červené Ribeiro, nebo jiné víno.

zdroj : labuznik.com

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní mohou vkládat příspěvky. Prosíme, přihlaste se nebo se registrujte .

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.