Kalamáry velké nekuchané cca 200g/ks

Neohodnoceno
 

Vyberte si z předvolených gramáží, nebo u první varianty můžete zadat libovolné množství. Můžete zadávat v desetinných místech (např.: 1,2 nebo 0,45). Zadávané množství je v kilogramech. Přesná cena bude upravena podle skutečné váhy.

od 93,80 Kč / ks
Kategorie Chobotnice, Sépie, Kalamáry
Zvolte variantu
Kalamáry velké nekuchané cca 200g/ks Kód produktu 751/CCA Váha_old: cca 200g (1ks) Skladem 93,80 Kč / ks
   
Kalamáry velké nekuchané cca 200g/ks Kód produktu 751/CCA2 Váha_old: cca 1000g (5ks) Skladem 469 Kč / ks
   
 

anglický název: Calamary
latinský název: Loligo vulgaris
země původu: Španělsko
FAO: 34
způsob lovu: divoký odchyt
doporučená skladovací teplota: 0-2°C


Oliheň obecná nazývaná také kalamár nebo kalmar, je rozsšířená především ve středozemním moři, jiné velmi podobné druhy se vyskytují ve všech mořích planety. Oliheň obecná upřednostňuje mělké pobřežní vody, sporadicky se také vyskytuje v hloubkách až 200m. Olihně se sdružují ve velkých hejnech, která vytvářejí útvary připomínající formace stěhovavých ptáků a zůstávají zachovány i při změně směru.

Olihně dorůstají do délky 30 až 50 cm a může dosáhnout hmotnosti až 2 kg. Kůže je hladká a má pískové až hnědé nebo vínové zbarvení. Vnitřní schránka je zredukovaná na listový útvar, tzv. kost.

Olihně Lze konzumovat syrové v podobě sushi nebo sashimi. Při tepelné přípravě se malé olihně jen krátce povaří, osmaží, ogrilují, nebo fritují.
Očištění není nic težkého a zvládne ho snad každý. Na vrchní straně u hlavy z tubovitého těla vyčnívá kost. Kost se uchopi mezi dněmi nehty a tahem vytáhne. Pak stačí tahem za hlavičku vytáhnout i vnitřnosti a inkoustový váček. Tělo bez hlavy a kosti už stačí vyplachnout vodu. V některých případech lze stáhnout kůžičku z těla, ale rozhodně není na škodu pokud ji ponecháme.


Nutriční hodnoty na 100g na 200g porci DDD v % na 100g
energie (kj) 385 770 5%
bílkoviny (g) 15,6 31,2 31%
tuky (g) 1,4 2,8 2%
sacharidy (g) 0 0 -
omega-3 kyseliny (mg) 496 992 -
omega-6 kyseliny (mg) 2 4 -
vitamín B12 (mcg) 1,3 2,6 22%
vitamín B6 (mg) 0,1 0,2 3%
vitamín D (IU) - - -
Selen (mcg) 44,8 89,6 64%
Fosfor (mg) 221 442 22%
Hořčík (mg) 33 66 8%

 Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)


 Recept : Plněné olihně

Suroviny :


česnek, cibule, mrkev, petrželová nať, vegeta, sůl, pepř, rýže, olej, citron, brambory, 6 olihní

Postup přípravy :

Na pánvi rozpálíme olej, ve kterém osmahneme tři stroužky česneku, jednu velkou cibuli a chapadla z olihní (vše pokrájené na malé kostky). Když je maso měkké, přidáme asi tři hrstě rýže, kterou jsme si předem uvařili, nastrouháme syrovou mrkev, chvilenku podusíme a vše ochutíme vegetou, solí a pepřem. Na závěr přidáme nasekanou petrželovou nať. Touto směsí naplníme olihně. Do pekáčku dáme olej. Celé dno poklademe bramborami, které jsme oloupali a nakrájeli na čtvrtky. Naplněné olihně dáme na brambory a vše pečeme v troubě, dokud nejsou brambory i olihně měkké. Při pečení olihně několikrát obrátíme. Upečené pokapeme citronem a sevírujeme.

zdroj : recepty.cz

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní mohou vkládat příspěvky. Prosíme, přihlaste se nebo se registrujte .

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.