Sépie obecná očištěná 0,5-1kg

 
Sépie obecná očištěná. Přesná cena bude upravena podle skutečné váhy dodaného zboží.
od 329 Kč / ks
Kategorie Chobotnice, Sépie, Kalamáry
Zvolte variantu
Sépie obecná očištěná 0,5-1kg Kód produktu 733/CCA Váha_old: cca 600 Skladem 329 Kč / ks
   
Sépie obecná očištěná 0,5-1kg Kód produktu 733/CCA2 Váha_old: cca 800 Skladem 439 Kč / ks
   
Sépie obecná očištěná 0,5-1kg Kód produktu 733/CCA3 Váha_old: cca 1000 Skladem 549 Kč / ks
   
 

anglický název: Common sepia
latinský název: Sepia officinalis
země původu: Itálie
FAO: 37
způsob lovu: divoký odchyt
doporučená skladovací teplota: 0-2°C
dodací dny do ČR : středa, sobota


Sépie obecná je rozšířená v Atlantském oceánu od Norska po jižní Afriku a také v celém Středozemním moři. Jiné druhy z rofu Sepia se vyskytují ve všech světových mořích. Za normálních okolností se sépie obecná zdržuje u mořského dna, kde se natřásáním ploutevního lemu zahrabe do sypkého písku. Písek usazený na sépii slouží jako maskování.
 

Sépie obecná jako všichni příslušníci rodu Sepia má zploštělé, ovalné až okrouhlé tělo, které na bocíchpřechází do tenkého ploutevního lemu. Dvě melmi dlouhá chapadla jsou vybavená  4 řadami přísavek, zbylých osm ramen je naopak poměrně krátkých.Velké exempláře mohou včetně ramen měřit až 70 cm, tělo sépií měří v průměru až 30 cm.

Sépie se ve střední Evropě neprodávají tak často jako olihně. U sépií platí, že čím menší sépie tím křehčí maso. Maso větších sépií se někdy také naklepává a až potom se dále tepelně upravuje. Sépie lze grilovat nebo smažit. Někdy se také nadívají a pečou v troubě. V Itálii jsou oblíbené dušené.


Nutriční hodnoty na 100g na 200g porci DDD v % na 100g
energie (kj) 331 662 4%
bílkoviny (g) 16,2 32,4 32%
tuky (g) 0,7 1,4 1%
sacharidy (g) 0 0 -
omega-3 kyseliny (mg) 112 224 -
omega-6 kyseliny (mg) 2 4 -
vitamín B12 (mcg) 3 6 50%
vitamín B6 (mg) 0,2 0,4 8%
vitamín D (IU) - - -
Selen (mcg) 44,8 89,6 64%
Fosfor (mg) 387 774 39%
Hořčík (mg) 30 60 8%

Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)


Recept : Sushi z plněné sépie

Suroviny :

(3 porce)

3 hrnečky rýže na sushi, 4 středně velké sépie, 1 lžíce mirinu, 2 lžíce sójové omáčky, půlka pórku, 1 lžíce oleje, 1 lžíce černého sezamu, wasabi podle chuti.

Příprava :

Sépie omyjeme a odřízneme chapadla a postranní ploutvičky, které nakrájíme nadrobno a povaříme ve vodě ochucené mirinem a sójovou omáčkou. Pórek nakrájíme na malé kousky, osmahneme je na rozehřátém oleji, přidáme scezená chapadla a ploutvičky sépie, znovu osmahneme a smícháme s uvařenou rýží a černým sezamem. Vzniklou hmotou plníme sépie, které pak příčně nakrájíme na plátky. Podáváme s wasabi a sójovou omáčkou pro dochucení každého sousta.

zdroj : recepty.mraveniste.cz
 /strong

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní mohou vkládat příspěvky. Prosíme, přihlaste se nebo se registrujte .

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.