Sépiové filety 450-750g

 

Sépiové filety. Přesná cena bude upravena podle skutečné váhy dodaného zboží.

od 310 Kč / ks
Kategorie Chobotnice, Sépie, Kalamáry
Zvolte variantu
Sépiové filety 450-750g Kód produktu 739/CCA Váha_old: cca 450g Skladem 310 Kč / ks
   
Sépiové filety 450-750g Kód produktu 739/CCA2 Váha_old: cca 600g Skladem 413 Kč / ks
   
Sépiové filety 450-750g Kód produktu 739/CCA3 Váha_old: cca 750g Skladem 517 Kč / ks
   
 

anglický název: Common sepia
latinský název: Sepia officinalis
země původu: Itálie
FAO: 37
způsob lovu: divoký odchyt
doporučená skladovací teplota: 0-2°C
dodací dny do ČR : středa, sobota


Sépie obecná je rozšířená v Atlantském oceánu od Norska po jižní Afriku a také v celém Středozemním moři. Jiné druhy z rofu Sepia se vyskytují ve všech světových mořích. Za normálních okolností se sépie obecná zdržuje u mořského dna, kde se natřásáním ploutevního lemu zahrabe do sypkého písku. Písek usazený na sépii slouží jako maskování.
 

Sépie obecná jako všichni příslušníci rodu Sepia má zploštělé, ovalné až okrouhlé tělo, které na bocíchpřechází do tenkého ploutevního lemu. Dvě melmi dlouhá chapadla jsou vybavená  4 řadami přísavek, zbylých osm ramen je naopak poměrně krátkých.Velké exempláře mohou včetně ramen měřit až 70 cm, tělo sépií měří v průměru až 30 cm.

Sépie se ve střední Evropě neprodávají tak často jako olihně. U sépií platí, že čím menší sépie tím křehčí maso. Maso větších sépií se někdy také naklepává a až potom se dále tepelně upravuje. Sépie lze grilovat nebo smažit. Někdy se také nadívají a pečou v troubě. V Itálii jsou oblíbené dušené.


Nutriční hodnoty na 100g na 200g porci DDD v % na 100g
energie (kj) 331 662 4%
bílkoviny (g) 16,2 32,4 32%
tuky (g) 0,7 1,4 1%
sacharidy (g) 0 0 -
omega-3 kyseliny (mg) 112 224 -
omega-6 kyseliny (mg) 2 4 -
vitamín B12 (mcg) 3 6 50%
vitamín B6 (mg) 0,2 0,4 8%
vitamín D (IU) - - -
Selen (mcg) 44,8 89,6 64%
Fosfor (mg) 387 774 39%
Hořčík (mg) 30 60 8%

Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)


Recept : Sépie se zeleninou (Ika to jasai no umani)

Suroviny :

(na 2 porce)

2 sépie, 1 lžička bílého vína, 2 lžičky oleje, 1 šálek vývaru, 50 g celeru, 1 okurka, půl lžičky cukru, sůl, pepř.

Příprava :

Sépie očistíme a sloupneme z nich kůži. Nakrájíme na větší kousky. Připravíme si marinádu ze soli, bílého vína, oleje, do ní dáme sépie a necháme marinovat asi 30 minut. Vývar, celer, okurku, cukr, sůl a pepř dáme do šálku a povaříme. Když je celer měkký, přidáme sépie i se zálivkou a vše dovaříme doměkka.

Přílohy

Podáváme s rýží.

zdroj : recepty.mraveniste.cz

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní mohou vkládat příspěvky. Prosíme, přihlaste se nebo se registrujte .

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.