Popis
Humr americký živý
anglický název: American lobster
latinský název: Homarus americanus
země původu: Kanada
FAO: 67
způsob lovu: divoký odchyt
doporučená skladovací teplota: 2-5°C
Humr americký je nejbližší příbuzný humra evropského, je rozšířený v severozápadním Atlantiku od Kanady až po mys Hatteras v Severní Karolíně v USA. V celém areálu se intenzivně loví.
Humr americký má na rozdíl od humra evropského na spodní straně čelního rohu trn. Jeho klepeta vypadají širší, ale není to spolehlivým znakem. Zabarvení humra amerického bývá oranžovohnědé, kdežto jeho evropský bratranec bývá zbarven do do modrého kabátu.
Nejlépe tyto humry lze připravit jako vařené, smažené, nebo také na grilu chutnají skvěle.
Nutriční hodnoty | na 100g | na 200g porci | DDD v % na 100g |
energie (kj) | 377 | 754 | 5% |
bílkoviny (g) | 18,8 | 37,6 | 38% |
tuky (g) | 1 | 2 | 1% |
sacharidy (g) | 0 | 0 | - |
omega-3 kyseliny (mg) | - | - | - |
omega-6 kyseliny (mg) | - | - | - |
vitamín B12 (mcg) | 0,9 | 1,8 | 15% |
vitamín B6 (mg) | 0,1 | 0,2 | 3% |
vitamín D | - | - | - |
Selen (mcg) | 41,4 | 82,8 | 59% |
Fosfor (mg) | 144 | 288 | 14% |
Hořčík (mg) | 27 | 54 | 7% |
Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)
Recept : Humr grilovaný na másle se šafránovým rizotem
Suroviny:
- 2 humři
- 1/4 kg másla
- sůl, pepř, čerstvé bylinky
(například tymián, petržel, pažitka či estragon)
- 2 šálky rizotové rýže
- 1 šalotka
- olivový olej
- 200 ml bílého vína
- 0,5 g šafránu
- 600 ml masového vývaru
- 2 snítky tymiánu
- 2 hrsti strouhaného parmezánu
Na rizoto zpěníme na olivovém oleji nasekanou šalotku s tymiánem, přidáme rýži a asi dvě minuty zlehka restujeme. Zalijeme vínem, přidáme šafrán a pomalu vaříme, dokud víno nenasákne do rýže. Poté postupně přiléváme horký vývar, který necháme za častého míchání vyvařit. Asi po dvaceti minutách jsou zrnka rýže měkká, ale pevná. Pak přidáme parmezán, několik lžiček másla, promícháme a dochutíme pepřem a solí. Odstavíme z plotny.
Humra po délce rozpůlíme těžkým nožem, oddělíme nohy a klepeta. Z těla vyjmeme střívko a mozek. Játra necháme. Obě poloviny humra dobře osušíme a ochutíme mořskou solí a pepřem. Na pánvi rozpálíme máslo a z obou stran na něm orestujeme klepeta. Pak je na pět minut dáme dopéct do trouby rozehřáté na 180 °C. Když jsou upečená, vyloupneme z nich pomocí kuchyňských nůžek nebo paličky maso.
Vložíme na pánev obě poloviny humra rozkrojenou stranou dolů a zprudka restujeme, dokud maso nedostane zlatavou barvu. Poté přidáme máslo a dáme dopéct do trouby asi na tři minuty při 180 °C. Podáváme čerstvé.
zdroj : gastropruvodce.cz
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní mohou vkládat příspěvky. Prosíme, přihlaste se nebo se registrujte .