Humr severský - langustini

Neohodnoceno
 

Humr norský chlazený, známější jako langustini je v prodeji v běžné velikosti jednoho kusu 50-60g. (16/20ks v 1kg). Prodejní cena  je 920 Kč /kg včetně DPH. Tato položka se prodává na kusy. Uveďte požadovaný počet kusů.

51 Kč / ks
   
Kód produktu 859
Kategorie Krevety, Humři, Krabi
 

Langustini, norský humr

anglický název: Norway lobster
latinský název: Nephrops norvegicus
země původu: Norsko
FAO: 27
způsob lovu: divoký odchyt
doporučená skladovací teplota: 0-2°C

Tento studenomilný druh humrovitých je rozšířený v severovýchodním Atlantiku od Islandu až po Maroko a vyskytuje se téměř v celém středozemním moři s výjimkou podstatně teplejších částí středozemního moře. Tento druh humrů se bežně prodává na evropských rybích trzích, ale většinou nikdy ne živý.

Humr norský má ve srovnání s krevetami silně vyvinutou přední část těla. Na rozdíl od krevet má stabilní a pevné články krunýře, které jsou na bocích ukončeny ostrým hrotem ohnutým směrem dolů. Charakteristickým znakem tohoto druhu jsou štíhla protáhla klepeta a růžové zbarvení.

Nejlépe tyto humry lze připravit jako vařené, smažené, nebo také na grilu chutnají skvěle.


Nutriční hodnoty na 100g na 200g porci DDD v % na 100g
energie (kj)  377 754 5%
bílkoviny (g)  18,8  37,6  38%
tuky (g) 1 2 1%
sacharidy (g) 0 0 -
omega-3 kyseliny (mg)  -  - -
omega-6 kyseliny (mg) - - -
vitamín B12 (mcg) 0,9 1,8 15%
vitamín B6 (mg) 0,1 0,2 3%
vitamín D  -  -  -
Selen (mcg) 41,4  82,8  59%
Fosfor (mg)  144  288  14%
Hořčík (mg)  27  54  7%

Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)


Recept : Opékané langustiny se sherry a kapary

Suroviny:

16 nevyloupaných langustám (humr norský), 4 lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku, 2 cl suchého sherry, sůl, čerstvě mletý pepř, 2 lžíce kaparů.

Příprava:

Langustiny podélně rozpůlíme a špičkou nože opatrně odstraníme střívka. Na pánvi rozehřejeme olej a dozlatova opečeme oloupaný česnek. Česnek vyjmeme, do pánve vložíme rozpůlené langustiny řeznou plochou dolů. Opékáme 2-3 minuty, obrátíme a po straně s krunýřem opékáme 1-2 minuty. Přilijeme sherry, osolíme a opepříme.

Přílohy:

Posypeme kapary, krátce prohřejeme a podáváme s bagetou.

 zdroj : recepty.mraveniste.c

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní mohou vkládat příspěvky. Prosíme, přihlaste se nebo se registrujte .

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.