Losos atlantický norský celý

 

V názvu je uvedená orientační velikost jednoho kusu *(viz. FAQ).

Prodejní cena za 1kg je 390Kč vč.DPH (339Kč bez DPH).

Dle gramáže zvolte nejvíce vyhovující variantu a vyberte počet kusů.

od 1 365 Kč
Kategorie Mořské Ryby Celé
Zvolte variantu
Losos atlantický norský celý Kód produktu 1186/CCA2 Váha: cca 3,5kg Skladem 1 365 Kč / ks
   
Losos atlantický norský celý Kód produktu 1186/CCA Váha: cca 4,5kg Skladem 1 755 Kč / ks
   
Losos atlantický norský celý Kód produktu 1186/CCA3 Váha: cca 5,5kg Skladem 2 145 Kč / ks
   
 

anglický název: Atlantic Salmon
latinský název: Salmo salar
země původu: Norsko
FAO: 27
způsob lovu: Akvakultura
doporučená skladovací teplota: 0-2°C

dovozové dny do ČR: úterý, čtvrtek, sobota


Losos atlantický patří dnes mezi velmi oblíbené a v domácnosti připravované ryby. Lososi pocházejí z Norska, z farmového chovu dodavatelské firmy Sekkingstad, která se chovem lososů zabývá již od roku 1965. Lososí maso je velmi chutné a bohaté na vitamíny a nenasycené mastné kyseliny Omega 3 a Omega 6, jenž mají příznivý vliv jako prevence, proti kardiovaskulárním onemocněním.

Losos je vykuchaný s hlavou. Maso má sytě oranžovou (pomerančovou) barvu a řadí se mezi tučnější ryby.

Použítí lososa je velmi všestrané. Menší celý lososi se dají péct, grilovat ale i pošírovat vcelku. Větší ryby se porcují na steaky (podkovy) nebo filetují. Porcovaného lososa lze upravit jakýmkoliv způsobem. Ať už se jedná o pečení, smažení, přípravu na páře nebo na v Japonsku tolik oblíbeného Sushi.


 


Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)

 


 

Ledový salát s lososem na způsob gravadlax a koprovou ricottou

(gravadlax je potřeba připravit 2 dny dopředu nebo ho mít stále v ledničce v obnovitelných zásobách)

4 porce :

Na gravadlax :

400 g syrového lososa

½ svazku čerstvého kopru

2 lžíce soli

2 lžíce cukru

čerstvě mletý pepř

2 lžíce vodky

Na salát:

1 ledový salát

1 lžíce citronové šťávy

1 lžíce olivového oleje extra vergine

½ lžičky soli

Na koprovou ricottu:

250 g ricotty

1 lžička olivového oleje extra virgine

2 lžíce citronové šťávy

1 lžička cukru

½ lžičky soli

½ svazku kopru

Příprava gravadlaxu:

Syrového lososa omyjte , osušte kuchyňskou utěrkou a vyndejte případné zbylé kůstky pinzetou.

V misce smíchejte sůl, cukr a pepř. Na potravinářskou folii dejte trochu směsi, na ní položte lososa a pokropte vodkou. Na povrch rovnoměrně rozložte zbylou směs soli s cukrem a na to dejte omyté a osušené snítky kopru (není potřeba je krájet). Pevně utáhněte do folie a přes to dejte ještě jednu vrstvu. Uložte na 2 dny do chladničky (déle se to nedá vydržet).

Po dvou dnech vyjměte lososa z folie, odstraňte veškerou sůl s cukrem, omyjte pod studenou vodou a pečlivě osušte kuchyňským papírem. Nakrájejte na co nejtenčí plátky.

Příprava salátu:

Salát omyjte, osušte (buď v odstředivce na salát nebo dejte do igelitky s kuchyňským papírem a roztočte ji nad hlavou) a nakrájejte. Rozložte na talíř a pokropte dresinkem z oleje, citronové šťávy a soli. Promíchejte rukama, aby se salát dresinkem obalil.

Navrch dejte koprovou ricottu (prošlehejte ricottu s citronem , sekaným koprem, solí a cukrem).

Energetické hodnoty na 1 porci:

1384 kJ

28 g bílkovin

20 g tuků

8 g sacharidů

2200 mg omega-3 nenasycených mastných kyselin 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní mohou vkládat příspěvky. Prosíme, přihlaste se nebo se registrujte .

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.