Popis
Losos skotský celý - label rouge
anglický název: Atlantic Salmon
latinský název: Salmo salar
země původu: Skotsko
FAO: 27
způsob lovu: akvakultura
doporučená skladovací teplota: 0-2°C
Losos atlantický patří dnes mezi velmi oblíbené a v domácnosti připravované ryby. Lososi pocházejí ze Skotska. Lososí maso je velmi chutné a bohaté na vitamíny a nenasycené mastné kyseliny Omega 3 a Omega 6, jenž mají příznivý vliv jako prevence, proti kardiovaskulárním onemocněním.
Skotský losos získal jako první produkt za hranicemi Francie prestižní známku Label Rouge. Jedná se o oficiální označení nejvyšší kvality potravin a získání tohoto ocenění prodléhá nejpřísnějším kritérií. Původ každého lososa je dohledatelný podle známky u každého kusu. Skotský losos je chován v překrásném prostředí skotské přírody, pod vrcholy hor. Horská voda z vodopádů a řek poskytuje perfektní prostředí pro mladé lososy (strdlice), kteří rostou ve sladkovodních vodách, než se přesunou do moře. Dále pak dorůstají v mořských fjordech. Zdejší prostředí s dynamickým pohybem vody, přílivem a odlivem, nutí lososy neustále dynamicky plavat a díky pohybu mají pevnější maso s menším obsahem tuku. Nejen jedinečná chuť ale kvalita masa, pevnost a barva skotského lososa Label Rouge povyšují na stupeň delikates.
Použítí lososa je velmi všestrané. Losos je vykuchaný s hlavou a lze tak jednoduše už jen naporcovat. Menší celý lososi se dají péct, grilovat ale i pošírovat vcelku. Větší ryby se porcují na steaky (podkovy) nebo filetují. Porcovaného lososa lze upravit jakýmkoliv způsobem. Ať už se jedná o pečení, smažení, přípravu na páře nebo na v japonsku tolik oblíbeného Sushi.
Recept: Sashimi z lososa Label RougeLososa vložíme do mělké skleněné mísy. V misce smícháme sůl, cukr, wasabi a sake. Touto marinádou potřeme z obou stran lososa. Marinovaného lososa vložíme do lednice na 1-3 dny. Před jídlem lososa nakrájíme na malé tenké plátky a podáváme s wasabi a sojovou omáčkou.
Nutriční hodnoty | na 100g | na 200g porci | DDD v % na 100g |
energie (kj) | 595 | 1190 | 7% |
bílkoviny (g) | 19,8 | 39,6 | 40% |
tuky (g) | 6,3 | 12,6 | 10% |
sacharidy (g) | 0 | 0 | - |
omega-3 kyseliny (mg) | 2018 | 4036 | - |
omega-6 kyseliny (mg) | 172 | 344 | - |
vitamín B12 (mcg) | 3,2 | 6,4 | 54% |
vitamín B6 (mg) | 0,8 | 1,6 | 41% |
vitamín D | - | - | - |
Selen (mcg) | 36,5 | 73 | 52% |
Fosfor (mg) | 200 | 400 | 20% |
Hořčík (mg) | 29 | 58 | 7% |
Recept : Skotský losos holandskou mátovou omáčkou, papardelemi a marinovaným hroznovým vínem
600g filet z skotského lososa
200g těstoviny papardele
4 vejce, 50g cukru
150 g másla
máta, sůl, pepř
20cl suché bílé víno
200g hroznové víno
10cl sladkého dezertního vína
Postup:
Hroznové víno omyjeme a rozebereme na kuličky, z jednotlivých kuliček odstraníme slupku rozpůlíme a vypeckujeme. Půlky vína dáme marinovat do dezertního vína smíchaného s cukrem. Necháme hodinu marinovat. Očištěného lososa naporcujeme na stejnoměrné filety opečeme z prudka na pánvi po obou stranách a dáme do trouby dopéct.
Mezitím uvaříme těstoviny v osolené vodě a připravíme omáčku. V kastrůlku zahřejeme bílé víno rozmíchané se žloutky. Nevaříme jen prohříváme! Vyšleháme do pěny. Do pěny pomaličku přiléváme rozehřáté máslo, šleháme a lehce prohříváme dokud nám hmota nezhoustne.
Do vzniklé hladké krémovité omáčky přidáme na drobno nasekanou mátu, promícháme. Upečeného lososa navrstvíme na talíři na těstoviny a přelijeme omáčkou. Dozdobíme marinovaným hroznovým vínem.
zdroj : primazena.cz
Výchova ryby | Akvakultura |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní mohou vkládat příspěvky. Prosíme, přihlaste se nebo se registrujte .