Pilobřich ostnitý (Svatý Petr) kuchaný

Neohodnoceno
 

V názvu je uvedená orientační velikost jednoho kusu *(viz. FAQ).

Prodejní cena za 100g je 112Kč vč. DPH (97Kč bez DPH).

Dle gramáže zvolte nejvíce vyhovující variantu a vyberte počet kusů.

od 959 Kč / ks
Výrobce Francie
Kategorie Mořské Ryby Celé
Zvolte variantu
Pilobřich ostnitý (Svatý Petr) kuchaný Kód produktu 1357/CCA5 Váha: cca 800g Na objednávku do 3-7 dnů 959 Kč / ks
   
Pilobřich ostnitý (Svatý Petr) kuchaný Kód produktu 1357/CCA6 Váha: cca 1kg Na objednávku do 3-7 dnů 1 199 Kč / ks
   
Pilobřich ostnitý (Svatý Petr) kuchaný Kód produktu 1357/CCA7 Váha: cca 1,4kg Na objednávku do 3-7 dnů 1 678 Kč / ks
   
Pilobřich ostnitý (Svatý Petr) kuchaný Kód produktu 1357/CCA8 Váha: cca 1,8kg Na objednávku do 3-7 dnů 2 158 Kč / ks
   
 

anglický název: John Dory
latinský název: Zeus faber
země původu: Francie
FAO: 37
způsob lovu: divoký odchyt
doporučená skladovací teplota: 0-2°C


Pilobřich ostnitý je hojně rozšířeným druhem a vyskytuje se jak v celém východním Atlantiku od Norska po jižní Afriku, tak v Tichomoří (Japonsko, Korea, Austrálie, Nový Zéland). Pojmenování této ryby se ve většině jazyků vztahují na Svatého Petra, jako Petersfisch, Saint-Piere, San Pietro. Bílé křehké maso se považuje za jednu z největších lahůdek jakou moře poskytují. Stavy pilobřicha jsou omezené a množství jenž se vyloví je spíše malé, proto na trhu dosahuje značně vysoké ceny.

Pilobřich se pozná velmi snadno. Má vysoký hřbet a široce eliptický tvar těla. Hlava je velmi velká se širokým ústním otvorem. Přední částdlouhé hřbetní ploutve je vystužena nápadně dlouhými tvrdými paprsky. Zbarvení je nevýrazně tmavošedé a na bocích je typická velká tmavá skvrna. Dorůstá maximálně do délky 65 cm, většinou nemá více jak 45 cm. Pilobřich velmi rychle po vylovení ztrácí svůj působivý vzhled.

Pilobřich je vyslovená delikatesa a představuje to nejlepší, co může rybí kuchyně nabídnout. Jeho křehké, bíle maso se chuťově vyznačuje nejvyšší kvalitou. Je potřeba zvolit způsob úpravy, při němž vynikne jeho vlastní chuť (pošírování nebo dušení v páře). Smí se kořenit jen s mírou.


  

Recept : Svatý Petr v jemné krustě z kapar na tomatovém fondue, se salátem z lišek

Suroviny :

(rozpis na 4 porce)

  • 4 filety ryby sv. Petra
  • 100 g kaparů
  • 100 g čerstvých lišek
  • 1/2 kg cherry rajčat
  • dvě snítky tymiánu a bazalky
  • stroužek česneku
  • 1 citron
  • panenský olivový olej
  • cukr
  • pepř
  • sůl

 

Kapary důkladně propláchneme proudem tekoucí vody, protékat ji necháme klidně i deset minut. Poté je usušíme papírem, nakrájíme a 40 minut sušíme v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem při 80 °C.

Mezitím připravíme tomatové fondue. Rajčata nakrájíme na půlky, smícháme s trochou cukru a soli. Rozložíme půlky na plech, přidáme tymián, bazalku, nakrájený česnek a olivový olej. Dáme do trouby péct na dvě hodiny při 80 °C. Poté odstraníme kůži z rajčat, usušíme je papírem a rozmixujeme na jemné pyré.

Natenko nakrájené lišky dáme krátce marinovat v dresinku z oleje a citronové šťávy. Filety ryby osušíme. Pak je lehce potřeme olejem, obalíme do krusty z kaparů, přidáme trochu citronové kůry a zavakuujeme. Sáček s rybou vložíme do vody ohřáté na 62 °C a necháme jej při této teplotě připravovat tři minuty.

Hotový filet rozpůlíme na polovinu a servírujeme se studeným tomatovým fondue a marinovanými liškami.

zdroj : in.ihned.cz 

Výchova ryby Lov

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní mohou vkládat příspěvky. Prosíme, přihlaste se nebo se registrujte .

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.