Platýs velký 300-400g

Neohodnoceno
 

V názvu je uvedená orientační velikost jednoho kusu *(viz. FAQ).

Prodejní cena za 100g je 36Kč vč. DPH (31Kč bez DPH).

Dle gramáže zvolte nejvíce vyhovující variantu a vyberte počet kusů.

od 108 Kč / ks
Kategorie Mořské Ryby Celé
Zvolte variantu
Platýs velký 300-400g Kód produktu 1366/CCA Váha: cca 300g Na objednávku do druhého dne 108 Kč / ks
   
Platýs velký 300-400g Kód produktu 1366/CCA2 Váha: cca 400g Na objednávku do druhého dne 144 Kč / ks
   
 

anglický název: Plaice
latinský název: Pleuronectes platessa
země původu: Norsko
FAO: 27
způsob lovu: divoký odchyt
velikost balení: 3kg
jen celá balení: ne
doporučená skladovací teplota: 0-2°C
dodací dny dodavateli: úterý, čtvrtek, sobota

Platýs velký obývá mělké úseky maximálně do hloubky 100 m. Loví se pomocí vlečných sítí téměř výlučně v severním Atlantiku.

Platýs velký se od svých příbuzných odlišuje především vysokohřbetým tělem, hladkou kůží a červenými tečkami. Dosahují maximální délky 1 m, ale většinou nemají více než 45 cm. Velice oblíbené jsou mladé ryby, které se loví v květnu, protože tito (májoví) platýsi mají velmi křehké maso. Při posuzování kvality platýse hraje klíčovou roli jeho vrchní strana, která by měla být jasně hnědá a tečky by meli být jasně viditelné.

Čerstvý platýs je ideální ke smažení. Křehké bílé maso je mimořádně chutné zejména v květnu.


Nutriční hodnoty na 100g na 200g porci DDD v % na 100g
energie (kj) 373 746 5%
bílkoviny (g) 20 40 40%
tuky (g) 0,8 1,6 1%
sacharidy (g) 0 0 -
omega-3 kyseliny (mg) 219 438 -
omega-6 kyseliny (mg) 8 16 -
vitamín B12 (mcg) 1,5 3 25%
vitamín B6 (mg) 0,2 0,4 10%
vitamín D (IU) 60 120 15%
Selen (mcg) 32,7 65,4  47%
Fosfor (mg)  184 368 18%
Hořčík (mg)  31  62  8%

Recept : Platýs s pikantní omáčkou

  

Suroviny :

  • 4 větší filátka z platýse, každé o hmotnosti ­kolem 140 g
  • tuk na vymazání plechu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, nakrájené na plátky
  • 2 pórky, pečlivě omyté a nakrájené na co nejjemnější proužky
  • sůl a pepř na dochucení
  • 2 citrony

Rybu nechte dojít pokojové teploty a dobře osušte. Rozehřejte gril v troubě. Vymastěte plech a položte na něj plátky ryby kůží dolů. Osolte je, opepřete, zakápněte lžící oleje a grilujte dvě až tři minuty; rybu nemusíte otáčet.
Zbylý olej rozehřejte v malé pánvi a opečte na něm dozlatova česnek i pórek. Zakápněte šťávou z jednoho citronu, osolte a pak sejměte z ohně.
Rybu vyjměte z grilu, naaranžujte na talíře a rozdělte na ni opečenou zeleninu. Pánev se šťávou vraťte na chvilku na oheň, pak jí přelijte porce na talíři a ještě je poprašte pepřem. Podávejte okamžitě, ozdobené skrojky druhého citronu.

zdroj : apetitonline.cz

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní mohou vkládat příspěvky. Prosíme, přihlaste se nebo se registrujte .

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.