Halibut grónský filet bez kůže a kostí

 

Halibut gronský - chlazený výrobek.V názvu je uvedená běžná orientační velikost jednoho kusu filetu nebo porce** (viz. FAQ).

Prodejní cena za 100g je 68Kč vč.DPH (59Kč bez DPH).

Dle gramáže zvolte nejvíce vyhovující variantu balení a vyberte počet kusů.

od 136 Kč
Výrobce Dánsko
Kategorie Mořské Ryby Porce
Zvolte variantu
Halibut grónský filet bez kůže a kostí Kód produktu 1045/CCA Porce: cca 200g Skladem 136 Kč / ks
   
Halibut grónský filet bez kůže a kostí Kód produktu 1045/CCA8 Porce: cca 300g Skladem 204 Kč / ks
   
Halibut grónský filet bez kůže a kostí Kód produktu 1045/CCA9 Porce: cca 400g Skladem 272 Kč / ks
   
Halibut grónský filet bez kůže a kostí Kód produktu 1045/CCA10 Porce: cca 500g Skladem 340 Kč / ks
   
Halibut grónský filet bez kůže a kostí Kód produktu 1045/CCA7 Porce: cca 1kg Skladem 680 Kč / ks
   
 
anglický název: Greenland halibut
latinský název: Reinhardtius hippoglossoides
země původu: Dánsko, Holandsko
FAO: 21,27
způsob lovu: divoký odchyt
doporučená skladovací teplota: 0-2°C
Lovné zařízení: vlečná síť
 

Halibut neboli také Platýs černý je rozšířený od Špicberk po Biskajský záliv a vyskytuje se také severozápadní oblasti Atlantiku. Jako většina platýsovitých je na rozdíl od kambalovitých pravooký. Loví se pomocí dlouhých vlasců a ocitá se také v sítích vlečených po mořském dně. Platýs černý (Halibut) má obrovský hospodářský význam i přesto, že množství jeho výlovu ve srovnání s minulostí kleslo.

Tělo je relativně štíhlé a dlouhé. Čelisti a zuby jsou stejně vyvinuté na vrchní a spodní straně těla. Postranní čára opisuje oblouk kolem prsní ploutve. Horní strana těla je hnědého až černého zbarvení, také břišní strana tmavého zbarvení. Dorůstá až do délky 4 m a může vážit až 300 kg.
 
Jemně aromatické maso halibuta se vyznačuje vysokým obsahem bílkovin, ale vyšším obsahem tuku než u platýse obecného. Hodí se na všechny způsoby úpravy, výborně chutná dušený nebo vařený v páře. Neměl by se příliš kořenit, aby nezaniklo jeho příjemné aroma.

Nutriční hodnoty na 100g na 200g porci DDD v % na 100g
energie (kj)  779 1742 9%
bílkoviny (g) 14,4 28,8 29%
tuky (g)  13,8 27,6 21%
sacharidy (g) 0 0 -
omega-3 kyseliny (mg) 1051 2102 -
omega-6 kyseliny (mg) 123 246 -
vitamín B12 (mcg) 1 2 17%
vitamín B6 (mg) 0,4 0,8 21%
vitamín D (UI) 600 1200 150%
Selen (mcg)  36,5 73 52%
Fosfor (mg) 164  328 16%
Hořčík (mg) 26  52  6%
 

Ryba halibut je lovená jen v určitých měsících a dle sezonního výlovu tento produkt může být vyjimečně zamražen již při výlovu na lodi tzv. seafrozen, na teplotu až -80°. Při takto nízké teplotě zůstává zcela zachována kvalita a vyjímečná chuť této atlantické ryby. V našich podmínkách je produkt podroben procesu kontrolovaného (postupného) rozmražení až na teplotu 0°do chlazeného stavu ve kterém Vám ho nabízíme. Kontrolované rozmražování uchovává minerály a vitamíny a nedochází tak k narušení struktury rybího masa. 

Recept : Halibut po zahradnicku

Suroviny :

  • 4 řezy černého halibuta (asi 800 g)
  • citronová šťáva
  • sůl
  • pepř
  • sladká paprika
  • máslo
  • 250 g hrášku a karotky (z konzery)
  • 250 g chřestu (z konzervy)
  • 1 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 malá cibule
  • 200 g žampionů (z konzervy)
  • 125 ml tekutiny ze žampionů
  • máslo
  • 1 lžíce pšeničné mouky

Příprava :

Halibuta opláchneme, zakapeme citronovou šťávou a dáme na 15 minut odležet. Osušíme a ochutíme solí, pepřem a sladkou paprikou. Rybí řezy vložíme doprostřed máslem vymazané ploché nákypové formy. Hrášek, karotku a chřest necháme okapat a zeleninou rybu obložíme. Podle chuti osolíme a pokapeme rozpuštěným máslem. Nákypovou formou zavřeme alobalem a vložíme na rošt do trouby.

Žampionov omáčka:
Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Žampiony dáme okapat. Odměříme si tekutinu. Máslo rozpustíme, osmahneme v něm cibulku do zlatova. Přidáme kousky žampionů. Necháme podusit, zaprášíme moukou a za stálého míchání zasmahneme. Přilijeme tekutinu ze žampionů, prošleháme metličkou a omáčku přivedeme k varu. Necháme asi 5 minut povařit. Ochutíme pepřem a solí.

El. trouba: 200-225 stupňů
Plynová trouba: stupeň 5-6
Doba dušení: asi 25 minut
Doba vaření omáčky: asi 10 minut

Příloha: Vařené brambory

zdroj : nej-recepty.cz

Výchova ryby Lov

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní mohou vkládat příspěvky. Prosíme, přihlaste se nebo se registrujte .

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.