Makrela obecná filet s kůží 100-200g

 

V názvu je uvedená běžná orientační velikost jednoho kusu filetu nebo porce**

(viz. FAQ).

Dle gramáže zvolte nejvíce vyhovující variantu balení a vyberte počet kusů.

od 114 Kč
Kategorie Mořské Ryby Porce
Zvolte variantu
Makrela obecná filet s kůží 100-200g  Kód produktu 1087/CCA Váha_old: cca 200g Skladem 114 Kč / ks
   
Makrela obecná filet s kůží 100-200g  Kód produktu 1087/CCA2 Váha_old: cca 500g Skladem 285 Kč / ks
   
Makrela obecná filet s kůží 100-200g  Kód produktu 1087/CCA3 Váha_old: cca 1kg Skladem 569 Kč / ks
   
 

anglický název: Atlantic mackerel
latinský název: Scomber scombrus
země původu: Itálie
FAO: 37
způsob lovu: divoký odchyt
doporučená skladovací teplota: 0-2°C
dodací dny do ČR
: středa, Sobota

Rozšířená je od Norska po Maroko, ve Středozemním a v Černém moři. Je rychlým plavcem zdržujícím se v otevřeném moři. Tře se začátkem léta, kdy se přemisťuje blíže k pobřeží. Období tření představuje tradičně také hlavní sezónu jejich lovu.

Makrela obecná má dvě hřbetní ploutve a krátkou řitní ploutev. Základním poznávacím znakem je nepravidelná kresba z tmavých pruhů na jinak modrozeleném hřbetě. Dorůstá maximálně do délky 50 cm. Makrely mají velmi tučné maso, které se proto dost rychle kazí. Při nákupu je tedy potřeba dát pozor aby byla ryba opravdu čerstvá.

Makrela je z kulinářského hlediska velmi všestraná. Ryby o hmotnosti 300-400g představují ideální porci k dušení v troubě, pečení a mezi neojblíbenější úpravy patří uzení a pečení na grilu.


Nutriční hodnoty na 100g na 200g porci DDD v % na 100g
energie (kj) 858 1719 10%
bílkoviny (g)  18,6 37,2 37%
tuky (g)  13,9  27,8 21%
sacharidy (g) 0 0 -
omega-3 kyseliny (mg) 2670 5340 -
omega-6 kyseliny (mg) 219 438 -
vitamín B12 (mcg) 8,7 17,4 145%
vitamín B6 (mg) 0,4 0,8 20%
vitamín D (IU) 360 720 90%
Selen (mcg)  44,1 88,2 63%
Fosfor (mg) 217 434 22%
Hořčík (mg) 76 152 19%

Recept : Pečená makrela s cibulovou omáčkou

Suroviny :

600 g makrely, 10 g strouhanky, 60 g sádla, 2 cibule, hladká mouka, 300 ml mléka, sůl.

Příprava :

Makrely obalíme ve strouhance se olí a opečeme na 40 g sádla. Nakrájenou cibuli osmažíme na zbylém sádle, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme mlékem, necháme několik minut povařit a nakonec osolíme. Na mísu dáme 2 makrely, přelijeme omáčku a položíme zbývající 2 makrely.

  zdroj : recepty.mraveniste.cz

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní mohou vkládat příspěvky. Prosíme, přihlaste se nebo se registrujte .

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.