Mořský ďas filet bez kůže 400-800g

 

V názvu je uvedená běžná orientační velikost jednoho kusu filetu nebo porce**(viz. FAQ).

Prodejní cena za 100g je 150Kč vč. DPH (130Kč bez DPH).

Dle gramáže zvolte nejvíce vyhovující variantu balení a vyberte počet kusů.

Dostupnost Na objednávku do 3-7 dnů
1 580 Kč
   
Kód produktu 1069
Kategorie Mořské Ryby Porce
 

anglický název: Angler
latinský název: Lophius piscatorius
země původu: Norsko
FAO: 27
způsob lovu: divoký odchyt
velikost balení: 6kg
jen celá balení: ne
doporučená skladovací teplota: 0-2°C
dodací dny dodavateli: úterý, čtvrtek, sobota


Ďas mořský je rozšířený od jihozápadní části Barentsova moře až po Gibraltar a jeho výskyt zahrnuje také Středozemní a Černé moře. Vyskytuje se od mělkých vod až do hloubek okolo 500 m. Díky svému dokonalému maskování téměř úplně splývá s prostředím. Klidně si polehává na mořském dně a pokyvuje svojí udičkou sem a tam. Ryba která zabere na tuto nástrahu, se ocitne přímo nad obrovskými ústy, která ďas bleskurychle otevře a vzniklým podtlakem svou kořist jednoduše vsaje do tlamy.

Zploštělým tvarem těla je přizpůsoben životu na dně. Má velkou hlavu a obrovskou tlamu. Prsní ploutve leží horizontálně po stranách těla. Přední část hřbetní ploutve tvoří jednotlivé, volně pohyblivé tvrdé paprsky, přičemž konec nejpřednějšího paprsku visí přímo nad tlamou. Hřbet je olivově hnědý a skvrnitý. Ďas může dosáhnout až délky 2 m a váhy přes 50 kg, většinou však měří okolo 1 m.

Z kulinářského hlediska je ďas velmi všestraný, jeho jemné, pevné maso se výborně hodí ke smažení a dušení v troubě. Patří k vybraným rybím delikatesám a v současné době se prodává za značně vysoké ceny. Velmi pozitivní je také, že kromě páteře nemá prakticky žádné kosti.


Nutriční hodnoty na 100g na 200g porci DDD v % na 100g
energie (kj) 318 636 4%
bílkoviny (g) 14,5 29 29%
tuky (g) 1,5 3 2%
sacharidy (g) 0 0 -
omega-3 kyseliny (mg) - - -
omega-6 kyseliny (mg) - - -
vitamín B12 (mcg) 0,9 1,8 15%
vitamín B6 (mg) 0,2 0,4 12%
vitamín D (IU) - - -
Selen (mcg) 36,5 73 52%
Fosfor (mg) 200 400 20%
Hořčík (mg) 21 42 5%

Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)


Recept : Mořský ďas na pepři

Suroviny :

Na 2 porce

  • 300 g mořského ďasa
  • 20 g barevného pepře
  • 150 g fenyklu
  • 2 PL olivového oleje
  • sůl, citronová šťáva
  • 50 g mrkve
  • 50g žluté řepy
  • 50 g celeru
  • 50 g cukety
  • 4 PL nakrájené bazalky
  • 100 g špaldových nudlí

Příprava :

Mořského ďasa nakrájejte na medajlonky, okořeňte, orestujte na olivovém oleji, dopečte v troubě s pepřem při 17 °C asi 5–6 minut. Fenykl očistěte a poduste na olivovém oleji, zalijte troškou vody. Zeleninu nakrájejte na kostičky a krátce povařte. Nudle uvařte v dostatečném množství vody, smíchejte s bazalkou, okořeňte. Medajlonky z mořského ďasa podávejte s fenyklem, kousky zeleniny a bazalkovými nudlemi.

zdroj : zdrave-hubnuti.cz

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní mohou vkládat příspěvky. Prosíme, přihlaste se nebo se registrujte .

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.