Treska světlá obecná filet bez kůže

 

V názvu je uvedená běžná orientační velikost jednoho kusu filetu nebo porce**(viz. FAQ).

Prodejní cena za 100g je 59Kč vč. DPH (51Kč bez DPH).

Dle gramáže zvolte nejvíce vyhovující variantu balení a vyberte počet kusů.

od 118 Kč
Kategorie Mořské Ryby Porce
Zvolte variantu
Treska světlá obecná filet bez kůže  Kód produktu 1039/CCA4 Porce: cca 200g Skladem 118 Kč / ks
   
Treska světlá obecná filet bez kůže  Kód produktu 1039/CCA5 Porce: cca 300g Skladem 177 Kč / ks
   
Treska světlá obecná filet bez kůže  Kód produktu 1039/CCA6 Porce: cca 400g Skladem 236 Kč / ks
   
Treska světlá obecná filet bez kůže  Kód produktu 1039/CCA7 Porce: cca 500g Skladem 295 Kč / ks
   
Treska světlá obecná filet bez kůže  Kód produktu 1039/CCA8 Porce: cca 1kg Skladem 590 Kč / ks
   
 

anglický název: Cod
latinský název: Gadus morhua
země původu: Norsko
FAO: 27
způsob lovu: divoký odchyt
doporučená skladovací teplota: 0-2°C


Treska obecná je rozšířená do Špicberk až po západ Velké Británie a vyskytuje se i u grónského a severoamerického pobřeží. Tento dravec žije poblíž mořského dna, ale za kořistí vystupuje do volných vod otevřeného moře. Treska obecná patří mezi nejdůležitější ryby chytané Norskými rybáři. V Norsku není problém koupit tresku na rybích trzích živou.

Zbarvení je hnědozelené a tmavými skvrnami, břicho je světlejší. Dorůstá až do délky 2 m, většinou však měří zhruba jen 80 cm. Treska je vykuchaná a bez hlavy.

Treska obecná se stala na jihu Evropy a ve Skandinávii oblíbenou v sušené, nasolené podobě. Její lahodné maso má výraznou chuť a nejlépe se připravuje smažené na pánvi nebo pečené v troubě.


Nutriční hodnoty na 100g na 200g porci DDD v % na 100g
energie (kj) 343 686 4%
bílkoviny (g) 17,8 35,6 36%
tuky (g) 0,7 1,4 1%
sacharidy (g) 0 0 -
omega-3 kyseliny (mg) 195 390 -
omega-6 kyseliny (mg) 5 10 -
vitamín B12 (mcg) 0,9 1,8 15%
vitamín B6 (mg) 0,2 0,4 12%
vitamín D (IU) 44 88 11%
Selen (mcg) 33,1 66,2 47%
Fosfor (mg) 203 406 20%
Hořčík (mg)  32 64  8%

Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)


Černá treska podle babičky Cusumano

Seznam surovin

NÁKUPNÍ SEZNAM NA E-MAIL

Postup přípravy

Brambůrky omyjeme, uvaříme v osolené vodě a necháme zchladnout. Pak je nakrájíme podélně na čtvrtky a opečeme v pánvi na olivovém oleji. Přidáme nakrájené šalotky a česnek, rozpůlené kapary a nakrájená sušená rajčata, krátce orestujeme a vmícháme nasekanou petrželku.

Tresku nakrájíme na porce o váze asi 150 g, osolíme je a opepříme. Vložíme je kůží dolů do rozehřáté pánve s olivovým olejem a pečeme dozlatova asi 4 minuty z každé strany. Důležité je rybu nepřepéct. Kontrolu můžete provést tak, že do ryby vpíchnete úzký nůž, necháte ho tam asi 3 sekundy a pak si ho přiložíte ke rtům – měl by být vlažný, ne horký.

Do pánve přidáme připravené brambůrky, přilijeme bílé víno, rybí vývar a šťávu z limetky a tekutinu svaříme na polovinu původního množství. Dochutíme solí a pepřem a zjemníme trochou olivového oleje.

Zdroj: chutastyl.cz

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní mohou vkládat příspěvky. Prosíme, přihlaste se nebo se registrujte .

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.