• 1 z 2
 

Slávky jedlé JUMBO volný sběr

 

Slávky dánské velikost je 35-45ks/kg. 

Prodejní cena za 100g je 16Kč vč.DPH (13,9Kč bez DPH).

Dostupnost Skladem
194 Kč
   
Kód produktu 766
Kategorie Mušle, Ústřice, Mořské řasy
 

anglický název: Blue mussel
latinský název: Mytilus edulis
země původu: Dánsko
FAO: 27
způsob lovu: volný sběr
doporučená skladovací teplota: 2-7°C


Slávka jedlá je velmi robustní a přízpůsobivý mlž, který se vyskytuje ve všech mořích a oceánech severní polokoule. Nenajde-li žádnou skálu nebo útes, kde by se mohl přichytit, spokojí se s kameny či jinými předměty. Osídluje poměrně mělká pásma, dokonce také watty, například v Severním moři, což jsou území na přechodu pevniny a moře, která jsou při přílivu periodicky zaplavována vodou. Zde slávkám nevadí ani to, že se během odlivu ocitnou na suchu. V mělkých vodách dokážou vytvořit obrovské kolonie (tzv. lavice), v nichž přebývá několik tisíc jedinců.Protože se snadno rozmnožují, jsou pro akvakultury poměrně bezproblémovými chovanci. Největší farmy slávek jedlých vznikly v Evropě u pobřeží Severního a Baltského moře (zejména v Nizozemsku,Německu a Dánsku).

Modročerné, kapkovitě protáhlé a identicky tvarované lastury dosahují maximállně délky 10 cm. Vnitřní strana lastur je pokryta perleťovou vrstvou.

Slávky jedlé se v Severní Americe často konzumují syrové, Evropané dávají naopak přednost vařené variantě. Klasickým způsobem úpravy je dušení v páře ve vývaru z bílého vína a polévkové zeleniny.

POZOR: Slávky jsou živé a velmi křehké, jejich balení je standardně v síťce a skutečná váha balení je 1200g-1300g. Při nákupu u nás platíte pouze 1000g s ohledem na netříděné množství poškozených nebo uhynulých slávek, ke kterému může dojít během transportu od moře k nám. V balení může být poškozen či uhynulý jeden kus až maximálně 30%. Denně došlé slávky náhodně vybíráme av prodejně třídíme a prodáváme na kusy. Nabízíme tedy na prodejně i nákup již tříděných slávek. Je-li ve Vašem balení poškozeno více než 30%, prosím ihned nás informujte.

Jak poznat,že slávka je v pořádku?

otevřená slávka neznamená nutně uhynulý kus! Slávky je potřeba co nejdříve od nákupu ponořit před vařením do vody a očistit. Slávky v momentu koupě jsou živé a otevírají a zavírají se dle stávajících teplot. Před vařením vyřaďte pouze ty, jejich škeble byla zjevně poškozena prasknutím, či se ve vodě nezavřely. Po uvaření vyřaďte ty z nich, které sice byly před vařením uzavřené ale po uvaření se neotevřely. Přejeme Vám dobrou chuť.


Nutriční hodnoty na 100g na 200g porci DDD v % na 100g
energie (kj) 360 720 4%
bílkoviny (g) 11,9 35,6 24%
tuky (g) 2,2 4,4 3%
sacharidy (g) 0 0 -
omega-3 kyseliny (mg) 483 986 -
omega-6 kyseliny (mg) 18 36 -
vitamín B12 (mcg) 12 24 200%
vitamín B6 (mg) 0,1 0,2 3%
vitamín D (IU) - - -
Selen (mcg) 44,8 90,6 64%
Fosfor (mg) 197 396 20%
Hořčík (mg) 34 68  8%

Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)


Recept : Slávky s čekankou a rajčaty

Suroviny :

3 kilogramy slávek, 200 ml bílého suchého vína, 100 ml madeiry, 4 rajčata, 3 čekanky, tymián, sůl, pepř

Příprava :

Slávky omyjeme a očistíme pod tekoucí vodou. Rajčata a čekanku nakrájíme na kostičky (necháme si několik listů čekanky na ozdobu). Slávky vaříme na větším plameni v malém množství vody spolu s vínem, madeirou, čekankou, tymiánem, pepřem a solí. Ve chvíly kdy se slávky začínají otevírat, přihodíme nakrájená rajčata. Podáváme na přichystaných listech čekanky.

zdroj : kucharka-recepty.com

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní mohou vkládat příspěvky. Prosíme, přihlaste se nebo se registrujte .

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.