Tapeska křížová (Vongole)

Neohodnoceno
 

Tapeska křížová (Vongole). Cena za 100g je 96Kč vč DPH (83Kč bez DPH).

od 480 Kč / ks
Výrobce Itálie
Kategorie Mušle, Ústřice, Mořské řasy
Zvolte variantu
Kód produktu 787/CCA3 Váha: cca 500g Skladem 480 Kč / ks
   
Kód produktu 787/CCA4 Váha: cca 1kg Skladem 960 Kč / ks
   
 

anglický název: Grooved carpet shell
latinský název: Tapes semidecussatus
země původu: Itálie
FAO: 37
způsob lovu: farmový chov
doporučená skladovací teplota: 2-7°C


Tapeska křížová je hojně rozšířená v celé oblasti Středozemního moře. Zdržuje se v mělkých úsecích pobřežních vod s písčitým nebo štěrkovým dnem. Tento druh sehrává významnou komerční roli zejména v Itálii. Čerstvé a živé se většinou prodávají jen v zemích středomoří. Mimo přímořské státy se většinou prodávají mražené nebo konzervované.

Schránky tohoto druhu mají téměř kulatý tvar, na pvrchu lastur se nachází 10 až 21 velkých radiálních žeber a celá řada menších žeber je také v meziprostorech.

Křehké maso vynikajících chuťových vlastností se hodí zejména ke klasickému způsobu přípravy sušení v páře. Tito mlži se ale často používají také na přípravu polévek z ryb nebo mořských plodů. V Itálii jsou tyto zaděnky oblíbené také v kombinaci s těstovinami. Světoznámé jsou kupříkladu spaghetti alle vongole.


    Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)

 


Recept : Soté di vongole
Srdcovky


Suroviny :

(2 porce)

800 g mušlí srdcovek
4 stroužky česneku
1 feferonka
2 dl bílého vína
hrst petrželové natě
olej extra virgin

Příprava :

Mušle vypereme ve vodě. S každou mušlí klepneme spojovací hranou 
o stůl a ty, které se otevřou, vyhodíme (nejsou čerstvé). Česnek rukou zmáčkneme a vhodíme do pánve s olivovým olejem, orestujeme do zlatova a odstraníme. Do pánve přidáme mušle, nasekanou feferonku 
a zalijeme vínem. Necháme pár minut restovat, až se mušle otevřou 
a nakonec zasypeme nasekanou petrželovou natí. Podáváme zakápnuté olivovým olejem a s bílým pečivem.

zdroj : sitalemvkuchyni.cz

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní mohou vkládat příspěvky. Prosíme, přihlaste se nebo se registrujte .

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.