Ústřice obrovská Les Jardines Fine No2

 

Ústřice obrovská Les Jardines Fine z Francie.

Cena za 1ks je 50Kč (43Kč bez DPH).

Váha jedné ústřice je cca 100g.

Dostupnost Na objednávku do 3-7 dnů
50 Kč
   
Kód produktu 769
Kategorie Mušle, Ústřice, Mořské řasy
 

anglický název: Oyster
latinský název: Crassostrea gigas
země původu: Francie
FAO: 37
způsob lovu: akvakultura
doporučená skladovací teplota: 5-15°C

NÁŠ TIP: Ústřice jako dárek? Doporučujeme objednat ústřice balené v originál drevěných krabicích po 24 nebo 48ks.




Původní areál rozšíření ústřice jedlé se rozprostírá v Atlantském oceánu od Norska po Maroko a zahrnuje celou oblast Středozemního moře. Populace žijící ve volné přírodě jsou dnes ovšem vzácností. Umělý chov tohoto druhu ústřic je náročnější než chov jiných druhů. Přesto se vyplácí, protože ústřice jedlá se vyznačuje lahodnější chutí, která opravňuje k požadavkům vyšších cen. Akvakultury ústřic se tradičně provozují podél atlantského pobřeží, především ve Francii. Zdejší centra chovu ústřic se nacházejí v Normandii, Bretani a v regionech Charente a Gironde.

Ústřici jedlou lze snadno odlišit od ostatních druhů ústřic podle okrouhlého, plochého tvaru schránky. Tvar, zbarvení a povrch lastur přitom mohou být různé. Maso ústřice jedlé je béžově pískové až šedavé barvy. Tento druh dorůstá do délky 5 - 12 cm, ve vyjímečných případech mohou dorůst do délky až 20 cm. Takoví obři jsou ale velmi vzácní. Ve Francii se jim říká pied de cheval neboli koňská noha a v prodeji dosahují velmi vysokých cen.

Ústřice se klasicky podávají syrové v otevřených lasturách pouze na nasekaném ledě. Maso se pak spolu s vodou v lastuře jednoduše vysaje nebo vyjme vidličkou. Podle chuti lze k ústřicím podávat nakrájený citron nebo limetku. Ústřice jedlá však chutná výborně také vařená, například pošírovaná ve vlastní šťávě nebo gratinovaná v lastuře.


Nutriční hodnoty na 100g na 200g porci DDD v % na 100g
energie (kj) 247 494 3%
bílkoviny (g) 5,2 10,4 10%
tuky (g) 1,5 3 2%
sacharidy (g) 0 0 -
omega-3 kyseliny (mg) 435 870 -
omega-6 kyseliny (mg) 28 56 -
vitamín B12 (mcg) 16,2 24 270%
vitamín B6 (mg) 0,1 0,2 3%
vitamín D (IU) - - -
Selen (mcg) 63,7 127,4 91%
Fosfor (mg) 93 186 9%
Hořčík (mg) 33 66  8%

 

 

Recept : Ústřice A la Kirkpatrick

Suroviny :

 

(rozpis na čtyři porce)

24 čerstvých ústřic
1 šalotka na drobno nakrájená
3 plátky slaniny nakrájené
na kostičky
150?ml smetany
2 šálky strouhanky z bílého pečiva
1 šálek nastrouhaného parmezánu
2 - 3 snítky čerstvého tymiánu
hrst nasekané velkolisté petržele
worcesterová omáčka, tabasco
pepř, sůl, máslo, strouhanka, parmezán

Ústřice otevřeme, vodu z nich scedíme do hrnce. Maso vyjmeme z lastury, již uschováme k pozdějšímu použití. Na másle zpěníme šalotku a slaninu a zakapeme worcesterovou omáčkou. Pak přidáme smetanu, část vody z ústřic a ochutíme tabascem, solí a pepřem. Do probublávající směsi přidáme vyloupané ústřice, zasypeme nasekanou petrželkou a pánev stáhneme ze sporáku.

Směs naplníme zpět do lastur a zasypeme směsí strouhanky, parmezánu a lístků tymiánu.

Zapečeme pod grilem v troubě vyhřáté na maximum, dokud povrch nezezlátne. Nemělo by to trvat déle než dvě minuty.

Rada na závěr:
Zapékat stačí chvíli, dokud povrch posypaný strouhankou nezezlátne. 

zdroj : hn.ihned.cz

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní mohou vkládat příspěvky. Prosíme, přihlaste se nebo se registrujte .

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.