Jeseter malý kuchaný

Neohodnoceno
 

V názvu je uvedená orientační velikost jednoho kusu *(viz. FAQ).

Dle gramáže zvolte nejvíce vyhovující variantu a vyberte počet kusů.

od 3 300 Kč / ks
Kategorie Sladkovodní Ryby Celé
Zvolte variantu
Jeseter malý kuchaný Kód produktu 1000/CCA Váha_old: cca 5kg Skladem 3 300 Kč / ks
   
Jeseter malý kuchaný Kód produktu 1000/CCA2 Váha_old: cca 6kg Skladem 3 960 Kč / ks
   
Jeseter malý kuchaný Kód produktu 1000/CCA3 Váha_old: cca 7kg Skladem 4 620 Kč / ks
   
Jeseter malý kuchaný Kód produktu 1000/CCA4 Váha_old: cca 8kg Skladem 5 280 Kč / ks
   
Jeseter malý kuchaný Kód produktu 1000/CCA5 Váha_old: cca 9kg Skladem 5 940 Kč / ks
   
 

anglický název: Sturgeon
latinský název: Acipenser ruthenus
země původu: Rakousko
způsob lovu: chov
doporučená skladovací teplota: 0-5°C
dodací dny: středa, pátek


Jeseter se dnes u nás chová jako řada druhů jeseterovitých ryb v akvakultuře (umělý chov v bazénech). Pokusy chovat jesetery v běžných kaprových rybnících skončily v 50. letech 20. století neúspěchem. Celá řada anatomických znaků naznačuje, že jeseteři jsou velmi starou skupinou ryb. Své vrcholné období zažili již před více než 70 milióny let.

Jeseteři mají protáhlý dlouhý rypec a na spodní čelisti se nacházejí dva páry vousků. Tělo je pokryto kůží bez šupin a po celé délce hřbetu a bočních stranách jsou řady kostěných destiček.

Maso jeseterů se hodí ke smažení a dušení. Jejich bílé, jemné maso je velmi lahodné. Menší ryby lze péct v celku, kdežto větší ryby se porcují na steaky nebo se filetují.


Nutriční hodnoty na 100g na 200g porci DDD v % na 100g
energie (kj) 440 880 5%
bílkoviny (g)  16,1 37,2 32%
tuky (g) 4  8 6%
sacharidy (g) 0 0 -
omega-3 kyseliny (mg) 432 864 -
omega-6 kyseliny (mg) 68 136 -
vitamín B12 (mcg) 2,2 4,4 37%
vitamín B6 (mg) 0,2 0,4 10%
vitamín D (IU) - - -
Selen (mcg) 12,6 25,2 18%
Fosfor (mg) 211 422 21%
Hořčík (mg) 35 70 9%

Recept : Jeseter na řecký způsob

Suroviny :

  • 600 g jesetera bez kůže
  • 100 ml oleje
  • 4 rajčata
  • 1 cibule
  • 1 lžička mleté papriky
  • 500 ml kyselé smetany
  • celý pepř
  • sůl
  • rybí vývar (bujón)

Příprava :

Rajčata omyjeme, cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky. Zapékací mísu vymažeme olejem a dno poklademe nakrájenými rajčaty a cibulí. Posypeme mletou paprikou a několika kuličkami černého pepře. Dále dáme do mísy osolené porce jesetera. Zalijeme malým množstvím rybího vývaru a pečeme v troubě při 160 °C za občasného přelévání výpekem a podle potřeby podléváme vývarem. Před dopečením zalijeme zakysanou smetanou a dopečeme. Pak maso vyjmeme a podáváme jednotlivé porce přelité omáčkou společně s vařenými bramborami nebo hranolkami.

zdroj : recepty.eu

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní mohou vkládat příspěvky. Prosíme, přihlaste se nebo se registrujte .

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.