Štika obecná celá kuchaná

Neohodnoceno
 

V názvu je uvedená orientační velikost jednoho kusu *(viz. FAQ).

Dle gramáže zvolte nejvíce vyhovující variantu a vyberte počet kusů.

od 570 Kč / ks
Kategorie Sladkovodní Ryby Celé
Zvolte variantu
Štika obecná celá kuchaná Kód produktu 1024/CCA Váha_old: cca 1kg Na objednávku do 3-7 dnů 570 Kč / ks
   
Štika obecná celá kuchaná Kód produktu 1024/CCA2 Váha_old: cca 1,5kg Na objednávku do 3-7 dnů 805 Kč / ks
   
 

anglický název: Nothern Pike
latinský název: Esox lucius
země původu: ČR
způsob lovu: chov
doporučená skladovací teplota: 0-5°C


Areál rozšíření štiky sahá od západní Evropy (bez Pyrenejského poloostrova) až po Kamčatku. Vyskytuje se také v Severní Americe od kanadského pobřeží atlantiku až po tichý oceán, včetně části Aljašky.

Základní zbarvení štiky se mění v závislosti na věku a stanovišti. Jednoleté štiky z břehových úseků s hustým porostem mají nazelenalé zbarvení, štiky obývající brakické vody jsou žlutavé. U starších štik převládají šedé až hnědé odstíny. Boky a břišní část jsou vždy světlejší barvy. Celé tělo je pokryté nepravidelnými světlými skvrnami.

Maso štik chutná nejlépe v období od září do ledna kdy nejsou ryby v době tření. K dušení, vaření a pošírování se hodí mladé štiky. Větší štiky nad 2,5kg  se často používají na rybí nádivky. Pevné bílé maso štik je velice chutné. Nepříjemné jsou jen četné vidlicovitě rozvětvené kosti, které mohou požitek z této lahůdky kdekomu skazit.


Nutriční hodnoty na 100g na 200g porci DDD v % na 100g
energie (kj) 368 736 4%
bílkoviny (g) 19,3 38,6 39%
tuky (g) 0,7 1,4 1%
sacharidy (g) 0 0 -
omega-3 kyseliny (mg) 142 284 -
omega-6 kyseliny (mg) 32 64 -
vitamín B12 (mcg) 2 4 33%
vitamín B6 (mg) 0,1 0,2 6%
vitamín D (IU) - - -
Selen (mcg) 12,6 25,2 18%
Fosfor (mg) 220 440 22%
Hořčík (mg) 31 62 8%

Recept : Gratinovaná štika

Suroviny :

800 g štiky, libeček, estragon, kerblík, majoránka, sůl, pepř, 80 g oleje, citrón, 20 g másla.

Příprava :

Nadrobno nakrájené bylinky se solí a pepřem rozmícháme v oleji a citrónové šťávě. Porce štiky potřeme máslem, zalijeme připravenou bylinkovou směsí a necháme 2 hodiny odležet. Potom štiku osušíme a grilujeme každou stranu asi 8 minut. V průběhu grailování rybu potíráme marinádou. Na talíři štiku ozdobíme plátky citrónu.

zdroj : recepty.mraveniste.cz

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní mohou vkládat příspěvky. Prosíme, přihlaste se nebo se registrujte .

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.