Okoun nilský filet bez kůže

 

V názvu je uvedená běžná orientační velikost jednoho kusu filetu nebo porce**(viz. FAQ).

Prodejní cena za 100g je 49Kč vč.DPH (43Kč bez DPH).

Dle gramáže zvolte nejvíce vyhovující variantu balení a vyberte počet kusů.

od 123 Kč
Kategorie Sladkovodní Ryby Porce
Zvolte variantu
Okoun nilský filet bez kůže  Kód produktu 949/CCA4 Porce: cca 250g Skladem 123 Kč / ks
   
Okoun nilský filet bez kůže  Kód produktu 949/CCA5 Porce: cca 500g Skladem 245 Kč / ks
   
Okoun nilský filet bez kůže  Kód produktu 949/CCA6 Porce: cca 1kg Skladem 490 Kč / ks
   
 
  • Anglický název: Nile perch
  • latinský název: Lates niloticus
  • země původu: Uganda, Tanzánie
  • způsob lovu: divoký odchyt
  • doporučená skladovací teplota: 0-2°C 

     

    Okoun nilský (Lates niloticus) je velká sladkovodní dravá ryba dosahující délky až téměř dvou metrů a váhy až 200 kilogramů, původně pocházející z jezer a řek rovníkové Afriky. Do Viktoriina jezera se dostal koncem padesátých let minulého století přes Viktoriin Nil z ugandského jezera Kyoga, kam ho v roce 1955 vysadili britští biologové. Jeho přítomnost ve Viktoriině jezeře měla vážné ekologické důsledky, neboť se prudce rozmnožil a zpustošil dosavadní rybí populaci, zejména tlamovce (Tilapia). Kromě toho je okoun obviňován, že v jezeře vyhubil nebo téměř vyhubil několik set rybích druhů, z nichž některé se však s poklesem stavů okouna začínají vracet.

    Filet okouna je bez kůže a vykoštený. Barva filetů je růžová s červenými znaky. Filety jsou velmi chutné s nízkým obsahem tuku.
     
    Filety okouna jsou velmi jemné chuti a nedoporučuje se mnoho ochucovat maso silným kořením, aby nezaniklo velmi jemné aroma tohoto okouna. Filety lze upravoat jakýmkoliv způsobem, ať už se jedná o smažení na přirodno, zapékaní, grilování nebo přípravu na páře.

    Nutriční hodnoty na 100g na 200g porci DDD v % na 100g
    energie (kj) 345 690 4%
    bílkoviny (g) 19,1 38,2 38%
    tuky (g) 0,3 0,6 1%
    sacharidy (g) 0,7 1,4 -
    omega-3 kyseliny (mg) 140 280 -

Recept : Pesce persico alla mugnaia
Sladkovodní okoun v citronové omáčce

Suroviny :

4 filety okouna (600g)
30g hladké mouky 00
1,5dcl olej extra virgin
2 větší citrony
50g másla
sůl

Postup :

Filet z okouna osolíme, obalíme lehce v mouce a oklepeme, aby zůstala jen tenká vrstva mouky.
Na pánev dáme olej a kousek másla, filety z obou stran opečeme, z každé strany tak 2min do zlatavého nádechu a vyndáme je z pánve.
Olej slijeme, necháme tak polovinu, do které vymačkáme šťávu z citronů, vhodíme kousek másla obaleného v mouce a přidáme trochu vody, aby vznikla omáčka.

zdroj : sitalemvkuchyni.cz

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní mohou vkládat příspěvky. Prosíme, přihlaste se nebo se registrujte .

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.